Osteopathie

osteopathie

Iedereen van jong tot oud met lichamelijke klachten kan baat hebben bij osteopathie. De oorzaak van klachten als pijn, stijfheid of ongemak ligt vaak in een minder goed functionerend deel van het lichaam. Dit hangt samen met de beperking in beweeglijkheid. Dit is een belangrijke reden waarom sommige klachten een chronisch karakter krijgen.

Wat is osteopathie
Osteopathie is een geneeskunst waarbij de osteopaat gebruik maakt van zijn handen, het hele lichaam onderzoekt op mobiliteit van alle weefsels en structuren. Daar waar er bewegingsverstoringen zijn van weefsel en/of structuur, kan de osteopaat met bepaalde manuele technieken dit herstellen.

De grondlegger van de osteopathie is de Amerikaanse Dr Still, die bemerkte dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweeglijkheid hebben, en dat verlies van deze beweeglijkheid een negatieve invloed heeft op de gezondheid van de mens.
Bewegingen van het lichaam zijn niet alleen het buigen van de rug of het strekken van de knie. Er zijn ook bewegingen van weefsels die 24 uur per dag plaatsvinden waar we niet bij stilstaan zoals: het kloppen van een hart (100.000 per dag) of het samentrekken van het middenrif, dat verantwoordelijk is voor de ademhaling (2000 per dag). Ook deze kunnen een verlies van beweeglijkheid hebben.

Ook organen hebben hun beweeglijkheid: bijvoorbeeld de nieren leggen onder invloed van het middenrif 600 meter per dag af.

 

wat doet de osteopaat?

De osteopaat spoort met zijn handen het verlies van beweging op en behandelt deze met zachte handgrepen. Niet de symptomen worden behandeld, maar de oorzaak van het bewegingsverlies.
Is de normale beweging in de weefsels weer hersteld, dan is het lichaam weer in staat de problemen zelf op te lossen.

Bewegingsverlies kan ontstaan door: ziekte, operatie, stress of slechte leefgewoonten. Naast de behandeling van het weefsel, zal de osteopaat ook uw leef en voedingsgewoonten bespreken. Adviezen met betrekking tot de voor u juiste voeding, beweging en ontspanning is geïntegreerd in de behandeling.